Sari la conținut

Adrian Neculiță - Un bine mic sau un mare nimic

Când te gândești la instituțiile statului, te gândești probabil la un funcționar îngropat în dosare cu șină, care abia așteaptă sfârșitul programului. Toți facem asta, sau cel puțin am făcut-o măcar o dată. Însă, în tot oceanul ăsta de pasivitate, apar insule micuțe de ”se poate”. Adi Neculiță ne-a împărtășit momente mici din cariera de polițist, momente care în timp vor construi din bucățele mici un bine mai mare.

Buna dimineata! De obicei cand ma duc la birou nu o folosesc, o folosesc doar când ies din birou.

Si mi-am dat seama aseara tarziu ca e laitmotivul meu, de fiecare data cand primesc nu cum spunea si in scurt metrajul de mai devreme, vad banda asta, si imi dau seama ca eu sunt cel care are dreptul sa treaca dupa. Voi, majoritatea de aici, va puteti dori sa treceti dincolo de ea, la mine e obligatie profesionala, efectiv, efectiv, ma obliga sa trec dupa si sa imi fac treaba.

Sunt Adrian Neculita, sunt politist de 11 ani, lucrez in Ministerul de Interne de 19 și de 7 ani sunt seful biroului criminalistic de la o sectie de politie din Colentina. Pare mult, dar a trecut atât de repede incat imi dau seama ca pana ieri am impresia ca nu am facut nimic, dar facand asa o retrospectiva mi-am dat seama ca am avut mici proiecte care au contribuit la proiectul in care sunt astazi, care se cheama Asociatia Safe Pol și este o asociatie de care nu au auzit inca nici toti colegii mei.

In schimb au auzit ca s-a infiintat o asociatie, nu stiu cum se cheama, nu stiu ce e cu ea inca, dar asteapta sa vada despre ce e vorba, pentru ca au vazut ca sunt 10 colegi din Sectia in care lucreaza, care s-au adunat si vor sa faca ceva impreuna, dar pana acum nu au vazut in jurul lor experiente de "Se poate" ; atunci asteapta fapte, nu e despre cine esti, ci este despre ce ai facut.

Politistii, in majoritate, sunt foarte suspiciosi, altfel nu ar prinde hoti. Am intalnit oameni care au pierdut banii la pacanele si au spus ca au fost talhariti, le era frica de sotie. Si se intampla in mod curent.

In Bucuresti sunt 26 de sectii de Politie si lucrul asta se intampla la fiecare sectie, lucruri mici, dar sa probezi ca nu este o talharie, adica o infractiune cu violenta si este o simpla pacaleala, uneori poate implica 10 oameni, oameni care vin de acasa pentru ca daca tot te-a batut, pai te si tavalesti, uneori te mai dai si cu capul de o bordura, usor asa sa ai un pic de sange pentru ca a venit din spate si ti-a dat cu pumnul, ghinion uneori se intampla sa fie si camere de supraveghere, si avem, avem situatii de genul asta.

Trecand peste asta, in primii 10 ani de cariera mi-am dat seama ca nu am fost credibil. In fiecare an, va spuneam ca am avut mici proiecte: in 2013 mi-am convins seful sa imi mareasca salariul, mie si la inca 7 colegi mai mult decat era posibil legal. Da, se schimbase si nu mia avea voie sa mareasca cu 3 trepte ierarhice, ci doar cu 2, eu nu stiam, eu l-am convins sa mareasca cu 3 ca asa stiam ca era anul trecut.

In 2015 am avut sansas sa particip la programul lideri pentru Justitie, am cunoscut pe cineva din ambasada americii, aveau niste afise cu mesaje anticoruptie, lejer le-am cerut "Dati-mi si mie afisele, vreau sa le pun in sectia de politie. Stiti sectia in Colentina, cu artificii, sarbatori, decembrie, o sa ajute." Le-am luat, am avut apoi aprobarea sefului meu sa le afisez prin sectie, plec pentru 5 zile din sectie intr-o mini vacanta, cand ma intorc nu mai era niciun afis prin sectie, disparusera toate, m-a cuprins panica, ce se intampla, trebuie sa dau afisele inapoi, unde-or fi, ce se intampla, am inceput sa intreb, nu intrasem inca in birou, eram panicat, nu era de joaca, daca iei ceva cu imprumut trebuie sa il si dai inapoi, cel putin asa facem noi, nu stiu voi, desi da, si eu mai am lucruri pe care uit sa le dau inapoi, intru in birou si le gasesc pe toate aruncate in birou. Dupa cateva momente, cu nonsalanta vine un coleg cu experienta si imi spune "Da, noi le-am aruncat, astea nu au ce cauta in sectie, nici nu putema sa trecem pe langa ele, ce mesaje anticoruptie, eu lucrez de 20 de ani aici, adica ce, ce-s astea, lasa-ne domne cu tampeniile astea, nu se poate. Avantaj in situatii de genul asta cand ocupi poziti de conducere este ca poti sa le impui cu forta.

Si ce-am facut? Am pus afisele din nou, au stat afisele in sectie pana s-a facut vara, unii au trecut pe langa ele, altii au ezitat o perioada sa mai urce la etajul 2 pentru ca deja vedeau prea multe, erau si pe scari, erau si la parter, erau 14 afise, nu erau cateva. Unde te uitai mai vedeai o fapta. si ce faci? Te gandesti, oi fi facut si eu fapte de genul asta? A venit vara, reprezentantul ambasadei Americii s-a schimbat, a trebuit sa dau afisele inapoi. In 3 ani de zile, in medie, s-au schimbat peste 80% din colegii sectiei, astazi in afara de mine si inca 3 colegi nu ami stie nimeni de afise.

Trecand mai departe, undeva in Decembrie a fost in 2015, undeva in 2017 eram foarte hotarat sa imi usurez munca, atat de hotarat incat am inceptu sa intreb nu doar in Bucuresti, ci si in tara ce sisteme informatice folosesc colegii mei ca sa nu mai trimita raportari zilnice si sa numere bob cu bob din registrele fizice, pentru ca in Politie si tot ce inseamna sistmeul judiciar desi se implementeaza sistemul electornic, sistmeul fizic in foarte mult locuri este principal, adica daca ai ceva electornic doar dublezi ce este fizic. e in schibare lucrul asta, e in schimbare, dar mai e pana acolo. Daca nu scrii cu pixul sa se vada cand ai sters sau cand ai acoperit cu pasta corectoare, nu merge. Am aflat de un coleg de la Iasi care era foarte pasionat de informatica si cu studiii informatice, care avea o baza de date si tot judetul pe linie criminalistica introducea informatii acolo si el doar din 3 click-uri isi scotea orice informatie avea nevoie. de cand am aflat ]n 3 zile eram la Iasi, vedeam baza de date, vorbeam cu el, atunci am simtit pentru prima oara spiritul de colegialitate, a fost ceva de necrezut. Ne-a primit la el acasa, a zis nu, nu dormiti la hotel, dormiti la mine, ati venit sa vedeti asta, dormiti la mine, suntem colegi.

Si lucru asta l-am intalnit in Politie de fiecare data cand plecam in vacante personale si le spuneam polistilor care ne opreau ca sunt politist in Romania. “Ohhhh, colegu', salut colegu'.”

Nu stiu cati dintre voi ati trait experienta asta in vacante sa iti spuna cineva “salut colegu'“. Mie, de exemplu, un politist din Maroc mi-a spus "Salut, colegu', hai ca iti arat eu unde cazarea la care vrei sa mergi. Si m-a condus ca un ghid turistic 3km pe jos prin Meknes ca sa imi arate unde era cazarea la care voiam sa ajung, pentru ca nu stiam si eram impreuna cu inca 7 belgience si prietena mea, actuala sotie.

A fost o chestie care mi-a ramas in suflet si o simt, legat de politie, chestia de colegialitate. Am plecat de la Iasi, am venit acasa am implementat o parte din baza de date respectiva, pentru ca nu aveam nici cunostintele, nici nu puteam sa copiez identic ce era acolo pentur ca nu aveam cunostintele, deci nu, daca nu sti faci si tu ce poti, sa iti fie mai usor. Trecand peste asta in 2020 baza de date a mea deja era expirata, a aparut o baza de date la nivel national pe linie criminalistica, rezolvat, munca mea, fshhhat, sters, dar macar 3 ani de zile am fost eficient.

Tot ce a fost 10 ani pana acum, v-am povestit, au fost actiuni individuale, chestii care dintr-o data se pot sterge, in schimb ce s-a schimbat in 2021 a fost, am auzit din nou "NU, nu, nu ai voie" Am fost numit intr-o functie de conducere superioara si eram membru in Asociatia Liderjust intr-o functie de conducere. In momentul respectiv a trebuit sa semnez o declaratie care spunea ca "Declar ca nu ocup nicio functie publica sau privata cu exceptia celei de cadru didactic in invatamanutl superior" si eu stiam ca sunt membru in comitetul director de la Liderjust, si am spus, stiti ca sunt membru in comitetul director, "Pai, N-ai voie", stiti ca e o asociatie, n-ai voie, scrie in lege modificata in 2020 ca nu ai voie ca politie judiciar sa fii asa ceva, nu ai voie.

Trebuie sa alegi, si am ales, am ales functia, am renuntat la Liderjust. Activitatea a fost temporara , dupa 1 an de zile am revenit pe functia initiala.

In 2021 am revenit pe functia de sef birou criminalistic, aici, pe 9 aprilie la o discutie amicala cu 3 colegi am zis ce-ar fi sa infiintam noi o asociatie si ei au zis "Hai, nu faci tu?" Si am zis "Fac". Si din 9 aprilie s-a facut 16 noiembrie si in 16 noiembrie am reusit sa avem si contul bancar al asociatiei.

Toate ca toate,dar pana la bani, trebuie sa ai cont, daca nu ai cont nu existi, nu e despre Facebook, e despre cont. In acest moment pot spune ca asociatia porneste pe drumul de a face, va intrebati ce face asociatia, nu ne-am adunat doar sa bem, mai si petrecem, dar nu in pandemie. Asociatia va face programe si tot ce inseamna activitati practice pentru politisti si sistem judiciar, dar plecand de la noi, tot ce vom face va include membrii asociatiei.

Am vazut de foarte multe ori ideea de a face sa rasturnam sistemul, sa facem pentru toata lumea, dar nu faci pentru tine, daca nu faci curatenie la tine in curte nu te astepti sa faci curatenie in tot orasul sau in toata tara. Sa spun eu acum ca Politia, ca sistemul judiciar este la pamant? NU este!

Daca asti putea sti cati hoti sunt prinsi zilnic, nu ati avea timp sa cititi, sincer va spun, sunt perioade in Bucuresti cand puscariile(centrele de retinere) sunt pline, sunt pline si duc retinutii in alte judete. Si asa se intampla si in tara, da, sunt situatii in care efectiv se ajuta penitenciarele intre ele si centrele de retinere sa primeasca din alte parti pentru ca e prea aglomerat.

In acelasi timp trebuie sa tineti cont ca tot ce tine de Politie si parte de urmarire penala, nu este public, si atunci primiti public doar anumite franturi. Ce am invatat este ca daca nu stiu eu, asta nu inseamna ca nu se intampla, asta nu inseamna ca nu se intampla, sa tineti minte lucrul asta daca nu stiti inca, asta nu inseamna ca nu se intampla.

Si partea de pregatire profesionala continua si practica e valabila pentur orice sistem, este o chestie si o nevoie continua a oricarui sistem, indiferent ca esti procuror, ca esti judecator, ca esti avocat, cu toti au nevoie de pregatire practica si sa nu invete din greselile pe care le fac in actele curente din dosarele sau in activitatea lor profesionala pentru ca, cu totii ati gresit, cu totii am gresit.

Am greseli pe care le spun si am greseli pe care nu le spun. Si nu le spun, nu insistati ca nu va spun!

.

.

Oamenii Dreptății 2021 a adus pe scenă 10 momente despre dreptate, nedreptate echitate și comunitate, celebrând 10 ani de la înființarea programului Leaders for Justice. Banii din achiziționarea biletelor au fost redirecționați către proiectul de dotare a unei camere de audiere minori în Judecătoria Bistrița.

Acest site folosește cookie-uri

Pentru a-ți oferi o experiență bună de navigare, utilizăm fișiere de tip cookie. Dacă nu ești de acord cu utilizarea cookie-urilor, poți să îți retragi consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor prin modificarea setărilor din browser-ul tău.

Mai multe informații